Gluteeniton omena-kaneliboston

Pulla on hyvää, ja kun sen sisään laittaa vielä kaikkia hyvänmakuisia täytteitä, se on vielä parempaa. Jotta koko kahviseurue voi nauttia samasta pullaherkusta, teen sen Pirkan gluteenittomasta pullataikinasta (pakaste), joka on todella hyvänmakuinen ja helposti käsitelävä gluteeniton taikina. Täytteenä pullassa on kotitekoista omenahilloa, runsaasti kanelia sekä tietenkin oikeaa voita eli kyseessä on perinteinen omena-kanelibostonkakku.


Jäinen taikina sulatetaan joko huoneenlämmössä tai jääkaapissa, ja minä olen havainnut, että taikina on helpommin käsiteltävää, kun sen antaa sulaa huoneenlämmössä. Silloin se myös kohoaa minusta enemmän.

Sulaneesta taikinasta vaivataan ilmakuplat pois, ja taikina kaulitaan suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levyn päälle sivellään runsaalla kädellä pehmeää voita, ja voin päälle lusikoidaan ihanan vaaleanpunaista hilloa ja ripotellaan kanelia.


Hilloa keittelin jo muutama viikko sitten, ja ohje juuri tässä bostonissa käyttämääni hilloon löytyy klikkaamalla täältä.


Täytteillä lastattu suorakulmio rullataan paksuksi rullaksi, josta ainakin minulla täytettä meinaa aina pursuta myös ulos, koska en malta jättää täytteen määärää maltillisen pieneksi... Rulla leikataan suurinpiirtein tasakokoisiksi paloiksi, jotka asetellaan pyöreään vuokaan vieri viereen.

Kuten kuvasta näkyy, gluteeniton taikina ei aivan yhtä helposti säilytä muotoaan kuin vehnäjauhoista tehty taikina, mutta se ei haittaa, sillä taikina kuitenkin kohoaa kauniisti, kun se saa olla lämpimässä ja vedottomassa paikassa odottamassa uuniin menemistä, ja paistuessaan rullat muototuvat joka tapauksessa.


Ennen uuniin laittamista bostonkakun pinta voidellaan kananmunalla ja päälle ripotellaan jotakin hyvää: perinteisimmillään raesokeria tai sitten jotakin muuta. Minusta manteli sopii hyvin omenan ja kanelin kanssa, joten ripotellin voidellulle pinnalle mantelirouhetta, fariinisokeria ja vielä hieman kanelia.

Sitten vain uuniin! 175 astetta ja 35-40 minuuttia kypsyttää taikinan, jättää sisuksen taivaallisen meheväksi ja tekee pinnasta karamellisoituneen ruskean ja houkuttelevan. Vaikein osuus on malttaa pitää näppinsä erossa bostonista sen aikaa, että tulikuuma täyte ehtii hieman jäähtyä...


Kommentit