Syksyn kasvikset kätkeytyvät kakkuun

Tähän ihanaan porkkanakakkuun kätkeytyy miltei koko päivän kasvisannos, kun porkkanoiden lisäksi kakulle makua ja mehevyyttä antaa omenaraaste. 


Taikinan teko alkaakin kasvisten kuorimisella ja raastamisella, jotta ne ovat valmiina odottamassa. Taikinan teko muutoin ei vie kuin pienen hetken, eikä muna-sokerivaahtotaikina pidä odottamisesta, joten porkkanoita ja omenoita ei kannata alkaa kuorimaan siinä vaiheessa, kun taikina muutoin on valmis.


Taikinaa varten vatkataan ensin huoneenlämpöiset kananmunat sokerin kanssa kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Vaahtoon vatkataan mietoa öljyä, kuten rypsiöljyä. Lopuksi joukkoon sekoitetaan kuivat aineet ja viimeisenä raastetut porkkanat ja omenat.



Syksyn ihanin porkkanakakku
3 kananmunaa
2 dl sokeria
1 dl rypsiöljyä
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kookoshiutaleita
1 tl leivinjauhetta
noin 200 g (= 4 pientä porkkanaa) porkkanaraastetta
noin 200 g (=2 pientä omenaa) omenaraastetta.

Taikina kaadetaan irtopohjavuokaan, jonka pohjalle on pingotettu leivinpaperille. Kakku laitetaan 175-asteisen uunin alatasolle, ja paistoaika on noin 45 minuuttia.


Kypsä kakku on pinnalta kullanruskea ja irtoaa jo vuoan reunoilta. Kokeilutikulla kokeiltaessa kakku saa tuntua edelleen melko kostealta ja mehevältä, mutta tikkuun ei pitäisi enää kuitenkaan tarttua taikinaa. Kakku saa jäähtyä hieman vuoassaan ennen irrottamista.


Kaikessa yksinkertaisuudessaan kakun voisi asettaa tarjolle tällaisenaankin, mutta minusta porkkanakakkuun kuuluu ehdottomasti tuorejuustokuorrute. Sellaisen voi levittää kakun päälle, kunhan se on kokonaan jäähtynyt.

Tuorejuustokuorrutus porkkanakakulle
1 pkt maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
1 rkl juoksevaa hunajaa
2 tl sitruunan mehua
1 tl sitruunan kuorta raastettuna
+ pinnalle rouhittuja saksanpähkinöitä.

Kaikki ainekset sekoitetaan lusikalla keskenään niin, että kuorrutteesta tulee notkeaa ja kiiltävää. Jos hunaja ei makeuta kuorrutusta riittävästi, siihen voi lisätä hieman tomusokeria. Valmis kuorrute levitetään kakun päälle ja pähkinät ripotellaan pinnalle.


Voiko syksyisempää herkkua ollakaan! Reippaan ulkoilun jälkeen kuppi kuumaa teetä ja iso viipale porkkanakakkua maistuu aivan taivaalliselta. 

Kommentit