Rommipullo auki aamukuudelta: mehevä rommirusina-pähkinäkakku

Päivästä ei voi tulla muuta kuin hyvä, kun sen aloittaa korkkaamalla rommipullon. En suinkaan ole elokuusta niin ryytynyt, että aamu täytyisi aloittaa huikalla, vaan laitoin rusinat rommikylpyyn tätä ihanan tuoksuista ja makuista rommirusina-pähkinäkakkua varten.


Ensin siis rusinat kylpemään rommiin, jotta ne imevät kaiken ihanan mausteisen ja suklaisen maun itseensä.


Rommirusina-pähkinäkakku
2 dl rusinoita
0,5 dl rommia
50 g (noin 1 dl) paahdettuja, suolattuja cashewpähkinöitä
200 g pehmeää voita
1,5 dl sirosokeria
0,5 dl fariinisokeria
3 kananmunaa
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaota
2 tl leivinjauhetta
muutama tippa vanilja-aromia.

Huoneenlämpöinen voi ja sokerit vatkataan vaaleanruskeaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Kananmunat vatkataan joukkoon yksi kerrallaan, ja lopuksi taikinaan sekoitetaan vuorotellen keskenään sekoitettuja jauhoja siivilän läpi sekä rusinoita ja rouhittuja cashewpähkinöitä.


Kaakaojauhe on sen verran helposti paakkuuntuvaa, että jauhot todella kannattaa siivilöidä taikinaan. Rusinoiden mukana taikinaan kannattaa ehdottomasti laittaa myös kaikki kulhon pohjalle jäänyt rommiliemi, sillä alkoholi kyllä haihtuu paiston aikana mutta hyvä maku jää.

Valmis taikina kaadetaan voideltuun ja korppujauhotettuun torvivuokaan, ja kakkua paistetaan 175 asteessa noin 50 minuuttia tai kunnes pinta ei enää kiillä ja on saanut kauniin paistovärin. Reunat irtoavat vuoasta jo hieman, eikä kokeilutikkuun enää tartu taikinaa (paitsi rusinan kohdalla rusinaa).


Kypsä kakku sää jäähtyä muutaman minuutin eli juuri sen verran, että vuokaa kykenee käsittelemään polttamatta itseään. Kakku ei saa jäähtyä kokonaan vuoassa, koska silloin se ehtii tarttua uudelleen reunoihin kiinni.

Kumottu kakku saa jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja mielellään vielä lisäksi tiivistyä ja tekeytyä yön yli, mutta toki työn jäljestänsä kiinnostuneen leipurin täytyy heti hieman maistaa...

Parhaalta kakku maistuu kuitenkin vasta vuorokauden kuluttua, kun fariinisokerin paahteisuus, kaakaon suklaisuus, rusinoiden makeus, cashewien pähkinäisyys ja rommin mausteisuus ovat päässeet juuri sopivaan tasapainoon. Jos olisin kahvin ystävä, tämän kanssa kuppi oikein tummaa ja vahvaa kahvia olisi täydellinen valinta. Mutta jos ja kun nyt en ole kahvin ystävä, paksu viipale tätä kakkua sellaisenaan on täydellinen valinta.



Hyvää syyskuun ensimmäistä päivää ja ihanaa viikonloppua! 💝

Kommentit

  1. Oi, kuulostaapa herkulliselta! Taidan kokeilla ensi viikonloppuna :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, kannattaa ehdottomasti tehdä - tää on tosi helppoa ja älyttömän hyvää! :)

      Poista

Lähetä kommentti