Arvaisitkos näitä makeiksi pikkuleiviksi?

Uskoisitko ensi näkemältä, että nämä eivät ole pieniä ruisleipäsiä vaan mantelilta ja kaakaolta maistuvia gluteenittomia pikkuleipiä? Ei se mitään, jos et, koska ei moni muukaan, mutta älä anna ulkomuodon hämätä, vaan testaa rohkeasti. Olen kuullut jo useammalta maistelijan suusta, että sen seitsemän sortin kahvipöydässä nämä ovat olleet kaikkein ihanimpia herkkuja.


Hyvän maun lisäksi viehätystä ei yhtään vähennä se, että pikkuleivät ovat todella helppotekoisia: sulaan voihin sekoitetaan puuhaarukala sokeria, kananmunaa sekä erilaisia jauhoja. Taikinasta otetaan teelusikan kokoisia nököisiä, jotka pyöritellään tomusokerissa ja pakastetaan puoleksi tunniksi. Kylmenneet taikinapallot pyöritellään uudestaan tomusokerissa ja sen jälkeen paistetaan. Pakastamisen ansiosta pallerot muuttuvat uunissa hauskan näköisiksi "ruisleiviksi".

Kaakao-mantelikeksit (noin 30 kpl)
100 g sulaa voita
1 dl fariinisokeria
0,5 dl sirosokeria
2 kananmunaa
1 dl mantelijauhoa
3 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
4 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
+ tomusokeria palleroiden pyörittelyyn.

Valmis taikina näyttää melkoiselta liejulta, mutta ulkonäköä ei kannata säikähtää. Vaikka taikina on märkää, siitä saa hyvin otettua teelusikalla silmämääräisesti samankokoisia nökösiä, jotka tipautetaan lautaselle, jossa on tomusokeria. Tomusokeri tarttuu taikinaan, joten se on helppo pyöritellä kauttaaltaan valkoisen tomun peittoon.


Jauhotetut palleroiset voi latoa leivinpaperille miltei vieri vieriin, koska ne eivät leviä kovinkaan paljoa uunissa. Ennen uunia pallerot laitetaan kuitenkin siis pakkaseen noin puoleksi tunniksi, ja silloin pallerot näyttävät suurin piirtein samalta kuin alla olevassa kuvassa.


Pakastamisen jälkeen pallerot pyöräytetään uudestaan tomusokerissa, jonka jälkeen pallot näyttävät jo miltei lumipalloilta.


Lumipalloja paistetaan 180 asteessa noin 10 minuuttia, jonka jälkeen niiden pinta on halkeillut ruisleivän kuoren lailla. Pikkuleivät saavat jäähtyä rauhassa pellillä, jotta ne rapsakoituvat.


Heti tuoreeltaan pikkuleivät maistuvat minusta enemmän kaakaolta kuin mantelilta, mutta yön yli jääkaapissa jäähdyttyään mantelin maku pääsee paremmin esiin ja pikkuleivät ovat vieläkin parempia. Ja näitä ei kyllä uskoisi gluteenittomiksi ei sitten millään!

Kommentit