Suussasulava sipuli-tomaattipiirakka, ja vieläpä gluteenittomana


Tyypillisesti suolaiset piirakat kuorrutetaan juustolla meheväksi ja maukkaaksi, mutta tässä gluteenittomassa sipuli-tomaattipiirakassa kuvio on ajateltu aivan uusiksi. Juustoa ei käytetä lainkaan, vaan runsaan tomaattikerroksen alle tulee meheväksi ja makeaksi haudutettu sipuli-tomaattimuhennos, joka osittain imeytyy piirakkapohjaan ja tekee siitä mehevän ja osittain toimii mehevänä ja maukkaana piirakan täytteenä.


Ensin tehdään pohja jääkaappiin jähmettymään: vaalea gluteeniton jauhoseos, gluteeniton kaurajauho, psyllium ja suola sekoitetaan keskenään leivontakulhossa. Joukkoon kaadetaan yksi kananmuna, jonka rakenne on rikottu, oliiviöljyä sekä kiehuvaa vettä. Veden määrällä säädetään taikinasta sopivan kostea. Aineksista muotoillaan kiinteä taikinapallo, joka kelmutetaan ja laitetaan jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Pohja:
2 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1,5 dl gluteenittomia kaurajauhoja
1 tl psylliumia
0,5 tl suolaa
1 kananmuna
4 rkl oliiviöljyä
3-4 rkl kiehuvaa vettä.

Kun pohja on jääkaapissa, valmistetaan täyte, johon käytetään sipulia, valkosipulia, kuivattua timjamia, mustapippuria, suolaa, sokeria sekä Mutti-tomaattimurskaa, ja tietenkin runsaasti ihania, mehukkaita tomaatteja.


Sipulit kuoritaan ja viipaloidaan ohuiksi renkaiksi, ja myös valkosipuli hienonnetaan hienoksi. Paistinpannulle laitetaan öljyä kuumenemaan, ja sipulit ja valkosipulit kuullotetaan öljyssä pehmeäksi. Mustapippuri, timjami ja suola laitetaan öljyisten sipuleiden joukkoon, jotta mausteista saadaan kaikki maku irti. Kun sipulit ovat läpikuultavia ja pehmeitä, sekaan kaadetaan purkillinen hyvää tomaattimurskaa ja tilkkanen vettä, jolla huuhdellaan viimeisetkin tomaatit tölkistä. Sipuli-tomaattiseoksen annetaan hautua 15-20 minuuttia eli sen aikaa, kun taikina on vielä jääkaapissa. Lopuksi tarkistetaan maku, jota voi pyöristää ripauksella sokeria ja jonka tomaatin maun voimakkuutta voi lisätä ruokalusikallisella tomaattipyrettä.

Täyte:
2 isoa sipulia (yht. noin 400 g)
1 yksikyntinen valkosipuli TAI 4 valkosipulin kynttä
3 rkl oliiviöljyä kuullottamiseen
2 tl kuivattua timjamia
mustapippuria
suolaa
1 tlk (400 g) Mutti-tomaattimurskaa + tilkka vettä
1 tl sokeria
1 rkl tomaattipyrettä
+ 4-6 tomaattia pinnalle.

Jähmettynyt pohja painellaan käsin piirakkavuoan (halk. noin 24 cm) pohjalle ja reunoille, ja päälle kaadetaan sipuli-tomaattimuhennos. Päälle viipaloidaan runsaasti kypsiä ja maukkaita tomaatteja - keskellä talvea tätä piirakkaa ei kannata tehdä, kun tomaatit eivät maistu miltään mutta maksavat maltaita - ja piirakka viimeistellään ripottelemalla päälle mustapippuria ja hieman oliiviöljyä.


Piirakkaa kypsennetään 200-asteisen uunin keskitasolla noin 45 minuuttia tai kunnes pinta on kauniisti kypsentynyt ja taikinareunat alkavat irrota vuoasta ja ovat kullanruskeita. Kun piirakan paistaa ilman leivinpaperia, pohjasta tulee rapea. Ainakin tästä metallista OBH Nordican vuoasta piirakka irtoaa vailla mitään ongelmaa.


Minusta tässä piirakassa on makeuden ja happamuuden tasapaino juuri kohdallaan, ja makeaksi haudutetut sipulit ovat match made in heaven tomaattien kanssa. Timjami ja oliiviöljy maistuvat piirakassa myös, ja mustapippurin särmä tuo piirakkaan vähän luonnetta. Joku tulisen ruoan ystävä saattaisi vaikka pilkkoa sipuli-tomaattimuhennoksen joukkoon hieman punaista chiliä, mutta minulle pippurin tuoma maku on aivan riittävä, sillä en ole tulisen ruoan ystävä. 


PS. Tämä piirakka vain paranee, kun sen maut saavat tekeytyä vähintään yhden yön yli jääkaapissa. Minusta tämän maut ovat parhaimmillaan kylmänä, mutta lämpimänä tämä toimii mainiosti lounaana esimerkiksi syksyisen salaatin kanssa. Ihanaa viikonloppua! 

Kommentit