Samettisen pehmeä ja upean värinen mustaherukkavispipuuro

Mustaherukat ovat kypsiä ja voi pojat, että se tekee minut iloiseksi! Mustaherukka tai mustaviinimarja kuten yleensä itse sitä kutsun on yksi lempimarjoistani, ja se sopii ihanasti niin monenlaisiin leivonnaisiin muiden lempiasioideni kuten marengin ja suklaan kanssa! Tänään en kuitenkaan leivo, sillä uunin lämmittäminen ei vieläkään tällä helteellä houkuta... Uuniraukka luulee varmaan joutuneensa kokonaan hylätyksi, mutta jahka kelit viilenevät, alkaa taas ihanien syyspatojen kokkailu ja uunikin pääsee käyttöön.


Pakastan mustaherukoita sellaisenaan, jotta voin talvellakin leipoa mustaherukkaherkkuja. Kaikkia en kuitenkaan raaskinut laittaa pakkasen kätköihin, vaan keitin osasta tummanviolettia ja samettisen pehmeää mustaherukkavispipuuroa.


Mustaherukka on vispipuurossa lempeämpi kuin puolukka, ja väristä tulee todella komea!

Mustaherukkavispipuuro (noin 8 annosta)
300 g mustaherukoita
8 dl vettä
1 dl sokeria
reilusti (5-10 tippaa) vanilja-aromia
1,5 dl mannasuurimoita.

Mustaherukat siivotaan ja laitetaan teräskattilaan. Joukkoon lisätään vesi, sokeri ja vanilja. Marjat kiehautetaan ja keitellään muutama minuutti, jotta marjojen kuoretkin varmasti pehmenevät ja rakenne rikkoutuu. Ja koska kaikki vitamiinit ja muut hyvyydet sijaitsevat yleensä juuri kuoressa, en missään nimessä halua paseerata marjojen kuoria ja siemeniä pois! Jos kuitenkin haluat täysin sileän vispipuuron, puserra tässä välissä seos siivilän läpi toiseen kattilaan.

Mannaryynit lisätään kiehuvaan nesteeseen koko ajan voimakkaasti sekoittaen, jotta puuroon ei tule könttejä. Vispipuuroa keitellään hiljalleen vielä 10 minuuttia, jotta mannaryynit kypsyvät. Valmiin puuroon annetaan jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen vatkaamista, ja nopeiten jäähtyminen tapahtuu kylmävesihauteessa.

Jäähtynyt puuro vatkataan sähkövatkaimella kuohkeaksi, ja sen jälkeen vispipuuro on valmista välipalaksi tai jälkiruoaksi. Näin kuumalla säällä puuro kannattaa ehdottomasti säilyttää jääkaapissa, koska se a) tanakoittaa rakennetta b) parantaa makua c) parantaa säilyvyyttä.


Katsokaa nyt tätä väriä! Juuri tuon intensiivisempää ja kauniimpaa punaisenviolettia ei olekaan. Ja kuinka kauniisti Arabian Sotka-astiat sopivatkaan tälle herkulle 💜


Minä nautin oman annokseni pienen sokerihivenen kera, sillä en erityisemmin välitä maidon mausta. Maito tai kerma tai vaniljavaahto tietenkin pehmentää ja miedontaa herukan kohtuullisen voimakasta ja hieman kirpakkaakin makua, joten hyvää varmasti niinkin.


Mistä marjoista sinä teet vispipuuroa ja kuinka mieluiten nautit sen? 

Kommentit