Hulluna herukkaan: ihana mustaherukkacurd

Mustaherukkaihanuudet jatkuvat. Nyt vuorossa on lemon curdista eli makeasta ja tahmeasta sitruunatahnasta inspiraationsa saanut mustaherukkacurd, joka maistuu ihanalta paahtoleivän ja riisikakun päällä aamu- tai välipalana ja joka sopii täydellisesti myös marjapiirakoiden ja täytekakkujen täytteeksi.


Tahnaan tarvitaan vain 4 raaka-ainetta: mustaherukoita, sokeria, kananmunaa ja voita.


Ensin paseerataan mustaherukat kattilaan eli survotaan ne siivilän läpi niin, että kattilaan menee vaaleanpunainen ja silkkisen sileä sose ja siivilään jää kaikki kuitu ja marjan kuoret ja roskat. Vaikka curdia tekisi kuinka suuren annoksen, paseeraaminen kannattaa tehdä pienissä erissä, jotta marjoja ei roisku siivilän laitojen yli eikä ihanaa sosetta jää siivilään.



Paseeratun soseen lisäksi kattilaan mitataan sokeri ja kananmunat, ja seos kiehautetaan koko ajan sekoittaen. Ja koko ajan sekoittaen todella tarkoittaa, että samalla ei voi vilkuilla reseptiä tai etsiä jääkaapista voita, vaan marjat palavat juuri sillä silmäyksellä, kun niitä ei sekoita. Eli puuhaarukka reippaasti töihin.

Kun seos pulpahtelee, se nostetaan pois liedeltä ja voi lisätään pieni nokare kerrallaan joukkoon. Voin lisäämisen myötä curd muuttuu yhä paksummaksi ja kiiltävämmäksi, ja voin pieni suolaisuus tuo vielä aivan uuden ulottuvuuden tahnan makuun.

Mustaherukkacurd (noin 5 dl)
700 g mustaherukoita --> noin 5 dl paseerattua sosetta
1,5 dl sokeria
2 kananmunaa
75 g jääkaappikylmää voita.

Valmiin curdin voi laittaa kylmähauteeseen jäähtymään, jotta se ei tällä kelillä (meillä on sisälläkin +30) joudu olemaan huoneenlämmössä loputtoman kauan. Jäähtynyt curd purkitetaan kiehuvalla vedellä desinfioituun purkkiin ja laitetaan ensin jääkaappiin ja sieltä halutessaan pakkaseen odottamaan myöhempiä herkkuhetkiä.


Minulla pakkaseen menee hieman alle puolen litran vetoinen purkillinen, jotta saan viileämmillä keleillä leipoa curdista ainakin yhden täytekakun. Hieman jätin kuitenkin tahnaa kattilan pohjalle, jotta saan herkutella välipalalla. Lasi kylmää vadelmamehua ja merisuolalla maustettuja riisikakkuja, joiden päällä on runsas lusikallinen vaaleanpunaista ja kirkkaan kiiltävää mustaherukkacurdia - ihanaa hellepäivän naposteltavaa!


Kommentit