Hempeiden pastellisävyjen hyydykekakku

Meillä on töissä ihana pullakeskiviikkoperinne, jolloin joku ennalta halukkaaksi ilmoittautunut tuo keskiviikon iltapäiväkahveille jotakin makeaa. Minä valitsin tämän keskiviikon omaksi "pullavuorokseni" ja tein tällaista gluteenitonta vadelmasta ja paahdetusta valkosuklaasta tehtyä hyydykekakkua.


Pohja on perunajauhoihin tehtyä kääretorttupohjaa, josta leikkasin hieman pienemmän irtopohjavuoan rengasta apuna käyttäen pyöreän pohjan. Pienemmän pohjasta halusin sen vuoksi, että ulkoapäin kakku näyttää silkalta juustokakulta, ja pohja paljastuu vasta kun palasen leikkaa.


Kääretorttupohja (2 20-senttistä pyöreää pohjaa)
4 kananmunaa
1,5 dl sirosokeria
2 tl vaniljasokeria
1,5 dl perunajauhoa
1 tl leivinjauhetta.

Kananmunat ja sokerit vatkataan kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi, johon siivilöidään keskenään sekoitetut perunajauho ja leivinjauhe. Taikina kaadetaan leivinpaperoidulle uunipellille ja paistetaan 200 asteessa 10-12 minuuttia. Uunista ottamisen jälkeen pohja nostetaan leivinpaperissa kiinni olevana pois pelliltä ja lasketaan ylösalaisin toiselle leivinpaperille, johon on siroteltu sokeria. Uunissa ollut leivinpaperi irrotellaan varovasti. Jäähtyneestä pohjasta leikataan terävällä veitsellä halutun kokoisia pohjapaloja, ja loput palaset voi käyttää esimerkiksi trifleen tai syödä sellaisenaan hillon ja jäätelön kanssa.

Alemman kerroksen paahdettua valkosuklaatäytettä varten paahdetaan ensin valkosuklaata uunissa. 175 astetta ja 3-5 minuuttia eli sen verran, että suklaa saa hieman kinuskisen maun ja aavistuksen ruskeaa väriä. Suklaa palaa todella helposti karrelle, joten älä tee muuta kuin vahdi suklaata paahtumisen ajan! 

Paahdettu valkosuklaatäyte
2 dl vispikermaa
1 prk (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
150 g valkosuklaata
2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 liivatelehteä
0,5 dl maitoa liivatteiden liuottamiseen

Hieman jäähtynyt suklaa rouhitaan palasiksi.


Kerma kuumennetaan kattilassa, ja rouhittu valkosuklaa kaadetaan kuuman kerman joukkoon. Kattila otetaan pois liedeltä ja seosta hämmennellään sen aikaa, että suklaa sulaa kerman joukkoon. Kerman annetaan jäähtyä esim. kylmävesihauteessa. Jäähtynyt kerma vatkataan vaahdoksi, ja samalla laitetaan liivatelehdet likoamaan.

Toisessa kulhossa vatkataan tuorejuusto, sokeri ja vaniljasokeri tasaiseksi massaksi, ja joukkoon kaadetaan valkosuklaakerma. Lopuksi kuumennetaan kattilassa maito, johon liuotetaan liivatelehdet. Hieman jäähtynyt liivate kaadetan ohuena nauhana valkosuklatäytteen joukkoon koko ajan vatkaten. Valmis täyte kaadetaan irtopohjavuokaan pohjan päälle ja annetaan hyytyä jääkaapissa vähintään tunti ennen vadelmakerroksen lisäämistä.

Vadelmatäyte
2 dl vispikermaa
1 prk (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
6 dl kotimaisia vadelmia (ulkomaiset täytyy kuumentaa!)
0,5-1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
5 liivatelehteä
0,5 dl vadelmamehua liivatteiden liuotukseen

Odotteluaikana voi tehdä kaksi asiaa: 1.) paseerata vadelmat päällikerrosta varten, 2.) tehdä kakun valkosuklaakoristeet jähmettymään.

1.) Vadelmat puserretaan siivilän läpi niin, että kaikki kuitu ja siemenet jäävät siivilään ja läpi tulee vain upean pinkkiä ja aivan samettisen silkkisen tasaista sosetta. Kuidun voi sekoittaa esimerkiksi smoothieen, puuroon tai jugurtin sekaan, sillä sitä ei kakkuun tarvita.

2.) 50 grammaa valkosuklaata sulatetaan varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Sulasta suklaasta otetaan teelusikalla nökösiä leivinpaperille, ja nökösten yli vedetään varovasti haarukalla tai pullasudilla niin, että saadaan aikaan hieman lehden tai sulan näköisiä kuvioita. Kuviot jähmettyvät jääkaapissa noin tunnissa. Valkosuklaata voi värjätä elintarvikeväreillä, joten sulkia voi tehdä monen väriä: minun koristeissani toistuvat kakkukerrosten luonnonvalkoisen ja vaaleanpunaisen sävyt niin, että käytin aluksi pelkkää valkosuklaata, sitten lisäsin hieman punaista väriä ja tein taas muutaman, ja viimeisiin käytin väriä hieman reippaammin.


Vadelmatäytettä varten laitetaan liivatteet likoamaan ja vatkataan ensin kerma puhtailla vatkaimilla vaahdoksi. Toisessa kulhossa vatkataan tasaiseksi tuorejuusto, sokeri, vanilja sekä vadelmasose.


Lopuksi joukkoon sekoitetaan kermavaahto ja testataan makeusaste. Lopuksi liivatelehdet liuotetaan kiehuvaan vadelmamehuun, ja hieman jäähtynyt liivateneste kaadetaan ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. Täyte kaadetaan varovasti valkosuklaatäytteen päälle, ja kakku laitetaan hyytymään jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi, mielellään yön yli.

Valmis kakku irrotellaan varovasti vuoastaan ja koristellaan valkosuklaasulilla.




Kommentit