Mummolan mansikkahyydykekakku

Mummolan kahvihetkissä on jotakin nostalgista ja lapsuusmuistoja herättävää, vaikka en enää aikoihin olekaan ollut se rinkeliä polvet sylissä natusteleva lapsi, joka kuuntelee aikuisten tarinoita kahvipöydässä. Mummo ei enää oikein jaksa leipoa, mutta herttaisen retrot tarvikkeet kyllä löytyvät keittiöstä, joten voin helposti pyöräyttää tämän gluteenittoman mansikkahyydykekakun helteisen päivän herkuksi.


Pohja kakkuun tulee gluteenittomista suklaahippukaurakekseistä, jotka ovat mukavan rouheita ja maukkaita. Näistä tulee itse asiassa maukkaampi pohja kuin tavallisista kaurakekseistä tai Digestiveistä!

Keksit murskataan esim. kaulinta tai perunanuijaa käyttäen muruksi, ja joukkoon kaadetaan sulaa voita, joka sitoo murut tasaiseksi taikinaksi. Pohjan voi painella leivinpaperoituun piirakkavuokaan, jos mummolla ei satu olemaan irtopohjavuokaa, mutta meidän mummollahan sellainenkin on, joten se tietenkin käyttöön. Pohjan päälle lohkotaan tuoreita mansikoita, ja vuoka laitetaan jääkaappiin jähmettymään täytteen teon ajaksi.


Täyte valmistuu kermavaahdosta, mascarponejuustosta, mansikoista, hitusesta sokeria ja vaniljaa sekä sitruunamehuun liuotetuista liivatelehdistä. Ensin vatkataan puhtailla vatkaimilla kerma pienessä kulhossa vaahdoksi ja samaan aikaan laitetaan liivatteet likoamaan kylmään veteen. Toisessa kulhossa pyöräytetään vatkaimilla sekaisin mascarpone, tomusokeri, vanilja sekä mansikat, jotka soseutuvat vatkaimen terissä mukavasti ja antavat täytteelle kauniin vaaleanpunaisen värin. Noin 7 minuuttia lionneet liivatteet sulatetaan kiehuvaan sitruunanmehuun, ja mehukeiton paksuinen liivateliemi kaadetaan mansikka-mascarponeseokseen koko ajan vatkaten. Lopuksi joukkoon käännellään kermavaahto tuomaan kuohkeutta.


Täyte levitetään pohjan päälle, ja kakku menee jääkaappiin hyytymään vähintään 4 tunniksi, mieluiten yön yli. Valmis kakku irrotetaan varovasti voiveitseä apuna käyttäen vuoasta ja asetetaan tarjolle. Mansikkalohkot pilkistävät sievästi pohjan ja täytteen välistä, joten kakku on kaunis jo itsessään eikä tarvitse välttämättä koristeita. Tietenkin tuoreita mansikoita ja esimerkiksi muutaman sitruunamelissan lehden voi laittaa kakun päälle, jos haluaa.


Gluteeniton mansikkahyydykekakku
Pohja:
1 pkt (= 150 g) gluteenittomia suklaahippukaurakeksejä
noin 50 g sulaa voita
+ noin 2 dl mansikoita

Täyte:
1 prk (= 250 g) mascarponea
2,5 dl vispikermaa
0,5 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
noin 3 dl mansikoita
5 liivatelehteä + kylmää vettä liotukseen
2 rkl sitruunanmehua.



Kommentit