Mansikkainen kesämisu

Rakastan italialaisia jälkkäreitä, ja täyteläisen paksu ja mantelilta maistuva tiramisu on yksi suosikeistani. Kahvi, manteli ja kaakao ovat kuitenkin yhdessä jopa hieman talvinen yhdistelmä, joten halusin tehdä tiramisusta raikkaan ja kesäisen version, ja tässä se on: mansikkainen kesämisu.


Kahvi ja mansikat eivät minun suussani ole hyvä makuyhdistelmä, joten ensin täytyy kehitellä tiramisun keksien kostutusliemi. Pelkkä verigreipin mehu tuntuu suussa todella karvaalta, vaikka väri onkin täydellisen pinkki. 


Mutta kun mehun maustaa tomusokerilla ja umehedelmäliköörillä, maku muuttuukin karvaasta kirpeän raikkaaksi.
Mansikkatiramisun kostutusliemi
2 dl verigreipin mehua (1,5 hedelmää)
1 rkl tomusokeria
4 rkl Umeshu-likööriä (myös muu sitruslikööri, esim. Limoncello, käy).

Maukkaaksi kostutettujen keksien lisäksi tiramisuun kuuluu olennaisena osana mascarponevaahto. Minusta kuohkein ja täyteläisin vaahto syntyy käyttämällä kananmunia, mutta myös kerma- tai vaniljavaahdolla saa hyvän täytteen aikaiseksi.

Mascarponetäyte
3 kananmunaa valkuaiset ja keltuaiset erotettuna
0,5 dl sirosokeria
1 prk (250 g) mascarponejuustoa.


Ensin erotellaan valkuaiset ja keltuaiset puhtaisiin leivontakulhoihin. Valkuaiset vatkataan sähkövatkaimella kuohkeaksi, valkoiseksi vaahdoksi (punainen kulho). Sen jälkeen sokeri kaadetaan keltuaisten joukkoon ja vatkataan ainekset vaaleankeltaiseksi, ilmavaksi vaahdoksi (valkoinen kulho). Mascarpone vatkataan edelleen sähkövatkainta käyttäen keltuaisvaahdon joukkoon, ja lopuksi valkuaisvaahto käännellään varovasti joukkoon.

Mansikkamisuun tarvitaan tietenkin mansikoita, joista poistetaan kannat ja joita pilkotaan tarvittaessa pienemmäksi. Litrasta mansikoita jää hieman ylikin tämän kokoisessa annoksessa.

Tiramisun voi koota minkä muotoiseen vuokaan tahansa, ja minä valitsin nyt pitkän ja kapean leipävuoan, johon menee sievästi kolme savoiardikeksiä vierekkäin ja 2,5 pitkälle sivulle. Keksit kostutetaan verigreippiliemessä ja ladotaan vuokaan.


Päälle levitetään kerros mascarponevaahtoa ja ripotellaan mansikoita. Tätä jatketaan niin kauan, kunnes jokin ainesosaloppuu. Päällimmäiseksi tulee kerros mascarponevaahtoa.


Tässä annoksessa on kaksi kerrosta keksejä (yht. 15 keksiä), joten mascarponea on yhdessä välissä ja päällimmäisenä, ja mansikoita on misun keskellä yhdessä välissä.

Perinteinen tiramisu koristellaan tumma kaakaojauheella. Vaaleanpunainen mansikkatomusokeri voisi värinsä puolesta sopia tähän, mutta se on kovin makeaa. Pilkoin päälle tuoreita mansikoita, jotta jo päältä näkee, mitä ihanuuksia jälkkäri kätkee sisäänsä. Muutama syötävä orvokki viimeistelee kesäisen tunnelman.


Todella helppo ja mielettömän hyvän makuinen jälkkäri! Tätä voisi pienellä vaivalla tehdä isomman annoksen ja tarjoilla vaikka suuremmallekin kesäjuhlaseurueelle. Ja mansikan ja mascarponen yhdistelmällä ei voi koskaan mennä vikaan!



Kommentit