Kesäpäivän gluteeniton vadelma-marenkipiirakka

Vaikka rajoittaisit uunin käyttöä sisäilman kuumenemisen estämiseksi, tämän piirakan takia kannattaa lämmittää uuni puoleksi tunniksi, sillä tämä gluteeniton vadelma-marenkipiirakka on taivaallisen hyvää ja sopii miltei kaikille kahvittelijoille.


Piirakassa on vaalea gluteeniton pohja, joka tehdään vatkaamalla ensin voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, lisäämällä kananmunan keltuaiset tuomaan kuohkeutta ja lopuksi taikina valmistetaan lisäämällä kuivat aineet sekä kermaa. Taikinaa esipaistetaan pyöreässä, 24-senttisessä irtopohjavuoassa 15 minuuttia 175-asteisessa uunissa.


Kypsän pohjan päälle ripotellaan ihanan kirpsakkaita ja makeita vadelmia, sillä onhan piirakka nimensä mukaisesti vadelmapiirakka. Pohjaa ei kuitenkaan tarvitse peittää kauttaaltaan marjoilla, sillä niitä tulee vielä runsaasti piirakan päälle tulevaan marenkiin, joka on muuten niin hyvää, että sen saattaa epähuomiossa lusikoida suoraan kulhosta suuhunsa!


Taikinaan käytetyistä keltuaisista jää siis valkuaiset yli, ja ne hyödynnetään marengissa. Ensin valkuaisia vatkataan puhtailla vatkaimilla, puhtaassa kulhossa, sellaisenaan, ja pikkuhiljaa joukkoon lisätään sirosokeria. Vaahto muuttuu sokerin lisäämisen myötä täydellisen kiiltäväksi, valkoiseksi ja paksuksi marengiksi, joka pysyy kulhossaan, vaikka sen kääntäisi ylösalaisin.

Upean marengin joukkoon käännellään vadelmia niin että saadaan kaunis, valkovaaleanpunainen marenki aikaiseksi.


Marengi levitetään piirakan päälle, ja se laitetaan uuniin vielä noin 20 minuutiksi tai siksi aikaa, että marenki kypsyy ja muuttuu pinnalta kevyesti ruskeaksi ainakin korkeimmilta huipuilta.


Herkullisen marjaisalta tuoksuva piirakka saa jäähtyä vuoassaan ennen irroittamista, ja se on hyvää lämpimänä mutta erinomaisen herkullisen ihanan täydellistä jääkaappikylmänä, kun maut ovat oikein saaneet tekeytyä ja pohja mehevöitynyt vadelmista ja marengista. Voiko kesäisempää ollakaan?!



Vadelma-marenkipiirakka
Pohja:
100 g voita
0,75 dl sirosokeria
2 keltuaista
2,5 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
(+ halutessaan pari tippaa karvasmanteliaromia)
+ päälle 1-2 dl vadelmia

Marenki:
2 kananmunan valkuaista
1,5 dl sirosokeria
1 tl vaniljasokeria
3 dl vadelmia


Kommentit