Ensimmäiset kantarellit: kämmenelle mahtuva sienisaalis

Viime viikko oli lukuisten kesä"harrastusten" viikko: matot on nyt pesty, mansikat säilötty pakkaseen ja ensimmäinen sieniretki on tehty. Itäsuomalainen mäntykangas risahteli ja rasahteli vaelluskengän alla, kun maa on niin kuiva. Jäkälätkin murtuivat askeleiden alla. Vähän pelkään, että sieniä ei juuri saada koko syksynä, ellei säätila muutu radikaalisti sateisempaan suuntaan. Muutama sitkeä kantarelli oli kuitenkin kuivuutta uhmaten maasta noussut, ja ne tietenkin kerättiin talteen. Harvoin sitä pystyy saalistaan yksitellen laskemaan...


Näistä viidestä kantarellista ei paljon tarvitse piirakkaa tai muuta suunnitella tekevänsä, joten tein niistä pienet suolaiset alkupalat päivälliselle. Pannulle nokare voita, oksa timjamia ja hieman mustapippuria kuumenemaan, ja kun voi on kuumaa, joukkoon pieni kourallinen kevätsipulia. Kun sipulit ovat kuullottuneet pehmeiksi, joukkoon lisätään puhdistetut ja pilkotut sienet.

Sienet saavat paistua kullanruskeiksi (höyryttää näitä ei sattuneesta syystä tarvinnut...), ja valmis sieni-sipuliseos ladotaan leivälle. Päälle lusikoidaan pannulla olevaa yrttistä ja sipulista voisulaa, ja koko komeuden päälle rouhaistaan myllystä suolaa.


Aivan taivaallisen hyvää, mutta olisihan sitä voinut olla enemmänkin... Nyt ei auta kuin toivoa runsasta vesisadetta ja sitä odotellessa kierrellä samoilemassa mahdollisimman kosteita metsämaastoja, josta saattaisi edes pienen saaliin löytää. 

Kommentit