Vegaaninen ja gluteeniton porkkanakakku

Syksyllä täytyy aina saada vähintään kerran mehevää ja kosteaa porkkanakakkua, jossa on roima kerros kuorrutetta päällä. Koska porkkanakakku on luonnostaan niin mehevää, arvelin, että siitä saisi myös gluteenittomana ihanaa. Ja samalla tästä tuli myös täysin vegaaninen, joten tämä sopii jo melkoisen moneen ruokavalioon!


Resepti on kaiken hyvän lisäksi helppo, koska ainekset vain sekoitetaan keskenään. Suurin työ on oikeastaan porkkanoiden raastaminen, joten siitä on hyvä aloittaa.

Kakun tumma väri tulee osittain fariinisokerista, samoin kuin sen ihanan paahtuneen sokerin maku. Fariinisokeri sekoitetaan kulhossa puuhaarukalla öljyn ja kevyen soijajuoman kanssa. Joukkoon mitataan vaaleaa ja tummaa gluteenitonta jauhoseosta, hieman maissitärkkelystä sekä rakennetta kohottamaan leivinjauhetta ja soodaa. Syyssesongin ja jo ajatuksen joulustakin tarjoavat mausteet, sillä porkkanan kanssa kaneli ja neilikka ovat aivan ihana yhdistelmä. Ripaus suolaa tekee aina hyvää kaikelle makealle. Lopuksi taikinaan käännellään raastetut porkkanat.

Fariini ja nesteet.

Kuivat aineet ja mausteet.

Runsaasti oranssia porkkanaa. Minä raastoin oran ihan hienoksi raasteeksi, mutta osan jätin hyvin rouheaksi.

Gluteeniton ja vegaaninen porkkanakakku
3,5 dl fariinisokeria
2,5 dl porkkanaraastetta
2 dl mietoa öljyä (esim. rypsi)
1,5 dl kevyttä soijajuomaa
2,5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
2,5 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
0,5 dl maissitärkkelystä (Maizena)
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl kanelia
1 tl neilikkaa
ripaus suolaa.

Kuorrute
50 g margariinia
110 g Tofutti-"tuorejuustoa"
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
+ hasselpähkinärouhetta.

Taikina kaadetaan margariinilla voideltuun ja gluteenittomilla korppujauhoilla jauhotettuun vuokaan. Minä paistoin kakun kiinteäpohjaisessa PME-vuoassa, jonka halkaisija on 22 senttiä. Paistolämpötila on 175 ja paistoaika noin 45-50 minuuttia tai kunnes pinta on kullanruskea eikä kokeilutikkuun tartu taikinaa. Taikina on raskas ja kostea, joten keskeltä kakku jää helposti raa'aksi. Jos pinta meinaa siis tummua liikaa ennen kuin sisus on kypsä, laita paiston loppuvaiheessa leivinpaperi kakun päälle. Kakku kumotaan hieman jäähtyneenä.


Jos tätä haluaisi syödä tällaisenaan ilman kuorrutetta, tekisin kakun sijaan piirakan eli isompaan vuokaan ja matalampana. Nyt tämä näyttää niin selkeästi jopa täytekakulta, että se suorastaan huutaa kuorrutetta. Siispä huoneenlämpöinen margariini, "tuorejuusto" sekä sokeri ja vanilja kulhoon, ja vatkataan sähkövatkaimella tasaiseksi, valkoiseksi vaahdoksi. 

Jos kakun haluaa leikata kahtia ja myös täyttää, se kannattaa ehdottomasti tehdä vasta jääkaappikylmänä. Silloin kuorrutetta kannattaa tehdä kaksinkertainen annos.


Jos malttaa pitää näppinsä erossa, tämä kakku vain paranee tekeytyessään, joten sille tekisi vain hyvää yö jääkaapissa ennen tarjoilua. Tämä on siis oivallinen tarjottava juhliin, jotka haluaa valmistella hyvissä ajoin etukäteen liki valmiiksi saakka.

Kommentit

  1. Onkohan porkkanan määrä unohtunut ainesosaluettelosta? Ohje vaikuttaa ihanalta ja haluan ehdottomasti kokeilla sitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi ihana Sara, onneksi olet tarkka! Porkkanan määrä tosiaan puuttuu, ja pelkkä "runsaasti" ei paljoa auta. Raastetta tulee siis 2,5 desilitraa - korjaan tiedon heti myös postaukseen!

      Poista
    2. Jes kiitos, nyt pääsen itsekin testaamaan! 😊

      Poista
    3. Mahtavaa! Kerro sitten mitä tykkäsit :)

      Poista
    4. Herkullistahan tämä oli ja pääsee nyt juhlatarjoiluihinkin mukaan! :) Seurueen vegaanit ja keliaakikot ovat varmasti mielissään! Kiitos vielä ohjeesta 😊

      Poista

Lähetä kommentti