Gluteeniton mustikkakukko

Tänä syksynä ei voi sanoa, että metsät olisivat pullollaan mustikoita, mutta kyllä niitä kuitenkin jonkin verran on - ja vielä ehtii poimia. Nämä siniset ihanuudet ovat Suonenjoelta, ja niistä tuli herkullinen mustikkakukko, joka on täysin gluteeniton ja jossa on runsaasti maukasta täytettä sekä mehevä kuoritaikina.


Ensin tarvitaan tietenkin niitä mustikoita, joita voi joko itse reippaana metsästäjä-keräilijänä poimia tai sitten käydä torilta. Litra riittää yhteen kukkoon - tai piirakkaan - hyvin, ja pieni kerta-annos jää vielä mustikkamaitoon tai talkkunan kanssa herkuteltavaksi.


Taikinaan tulee voita, joka otetaan ensimmäiseksi pehmenemään. Kun voi alkaa olla sopivan pehmoista vatkattavaksi, taikinan rakennetta parantava psyllium sekoitetaan maitorahkaan ja annetaan turvota muutama minuutti.

Voi vatkataan vaahdoksi sokerin, kardemumman ja vaniljan kanssa. Perinteiseen kukkoon ei tule kumpaakaan maustetta, mutta minusta ne sopivat niin ihanasti yhteen mustikan kanssa, etten voi välttää kiusausta laittaa niitä taikinaan.


Voivaahtoon sekoitetaan maitorahka, jonka seassa on psyllium, sekä tummaa gluteenitonta jauhoseosta, josta tulee ruiskuorta muistuttava väri sekä todella mukavasti makua. Myös ripaus suolaa ja leivinjauhetta tekee taikinalle hyvää.

Gluteeniton mustikkakukko
125 g voita
125 g maitorahkaa
3 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta (Virtasalmen viljatuore)
0,75 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 mm kardemummaa
noin 8 dl mustikoita
1 rkl sokeria
1 rkl maissitärkkelystä.
ripaus suolaa

Noin 2/3 taikinasta kaulitaan leivinpaperin päällä piirakan pohjaksi ja reunoiksi. Taikina nostetaan leivinpapereineen piirakkavuokaan tai muuhun korkeareunaiseen paistoastiaan. Mustikoihin sekoitetaan oman maun mukaan sokeria ja lisäksi hieman tärkkelystä nestettä sitomaan, ja sen jälkeen mustikat kaadetaan piirakkapohjan päälle. Erillistä esipaistoa ei siis tarvita.


Loppu taikina kaulitaan toisen leivinpaperin päällä piirakan kanneksi ja reunat nipistellään kiinni. Kanteen voi painella haarukalla muutamia reikiä.


Piirakkaa paistetaan 200-asteisessa uunissa noin 25-30 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea ja reunat irtoavat hieman leivinpaperista.


Mustikkatäyte on höyryävän kuumaa, joten hetken on hyvä malttaa antaa piirakan jäähtyä. Toki myös iso pallo vaniljajäätelöä on kelpo vaihtoehto kuumuutta taltuttamaan. Mutta tämä on niin mehevää ja kosteaa ja maukasta tällaisenaankin, etten edes muistanut laittaa päälle jätskiä!



Kommentit

  1. Kun on savolaisesta herkusta kysymys, voin taas todeta, että hyvvee ja hyvän parasta. Gluteenittomana tämä herkku on huomattavasti kevyempää (vatsalle ainakin) kuin ruistaikina on ja on hyvä idea korvata puolet rasvasta rahkalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan hyvvee ja hyvän parasta :D Minusta rakenne ja maku on itse asiassa parempi näin, kun puolet voista onkin korvattu rahkalla. Toimii varmasti myös perinteisessä ruispohjassa :)

      Poista

Lähetä kommentti