Reseptin kehittelyä: gluteenittomat riisipiirakat vol. (ainakin) 3

Ensi viikolla on yhden ihanan nuoren naisen rippijuhlat, joihin olen menossa auttelemaan keittiöön ja joihin myös leivon jotakin suolaista ja makeaa. Makeista postailen myöhemmin, mutta aloitin homman gluteenittomista riisipiirakoista, joita olen tässä kevään ja kesän mittaan tehnyt jo useamman kerran. Taikinakuoreen olen jo tyytyväinen, joten siinä käytin samaa reseptiä kuin edelliselläkin kerralla, mutta puuroa tuunailin hieman toisaalta paremman rakenteen toivossa ja toisaalta juhlien mahdollisia erityisruokavalioita ajatellen. Nämä piirakat ovat siis gluteenittoman lisäksi nyt maidottomia.


Keitin puuron kevyeen soijajuomaan, jota nykyään käytän miltei kaikkeen muutoinkin lehmänmaidon sijasta. Ensin vesitilkka kiehumaan, siihen sekoitetaan puuroriisit, ja kun vesi on melkein kokonaan imeytynyt, lisään maidon ja hämmennän puuroa koko ajan niin kauan, että se alkaa kiehua voimakkaasti. Sen jälkeen käännän lieden pienimmälle teholle, laitan kannen päälle ja hämmentelen puuroa vain silloin tällöin. Tällä metodilla se ei pala pohjaan laisinkaan, joten rasittavalta kattilan puunaamiselta säästyy! En halua puurosta ihan pehmeää, koska gluteeniton kuoritaikina ei ole yhtä kova kuin ruiskuori. Siispä noin 45 minuuttia keittoaikaa riittää, jonka jälkeen otan puuron pois liedeltä ja suolaan. Koska soijamaidossa on aavistuksen makea maku, laitan suolaa hieman enemmän kuin perinteiseen puuroon.

Maidoton riisipuuro
2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l kevyttä soijajuomaa
1 reilu tl suolaa.

Puuron pitää jäähtyä täysin ennen piirakoiden tekoa, joten sen voi hyvin tehdä edellisenä päivänä etukäteen. Gluteeniton taikina on helppo tehdä, ja se on minusta jopa helpompaa käsitellä kuin ruistaikina, joka kuivuu nopeammin ja halkeilee helpommin - ainakin minun käsittelyssäni.

Kulhoon mitataan kylmää vettä, suolaa ja psylliumia ja annetaan psylliumin turvota hetki. Sen jälkeen lisätään pikkuhiljaa tummaa gluteenitonta jauhoseosta, kunnes taikina on kiinteä ja helposti käsiteltävä möhkäle.

Gluteeniton riisipiirakkataikina (20-24 kpl)
2 dl vettä
1 tl suolaa
1 tl psylliumia
noin 3 dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta (Virtasalmen viljatuote).

Taikina jaetaan kahteen yhtä suureen osaan, jotka kumpikin pyöritellään pötköksi ja jaetaan 10-12 osaan sen mukaan, kuinka suuria tai pieniä piirakoita haluaa tehdä.


Jokainen taikinanökäre kaulitaan piirakkapulikalla pyöreäksi, ohueksi kuoreksi, joka täytetään puurolla tai rypytetään kiinni. Minä tein nämä yhdessä äitini kanssa, ja toinen pulikoi, toinen täyttää ja rypyttää -menetelmällä parikymmentä piirakka syntyy alta aikayksikön! 


Piirakat paistetaan 250-asteisessa uunissa, ja ainakin minun uunissani piirakat saavat olla ylätasolla melkein koko paistoajan, jotta puurokin saa väriä. Paistoaika on noin 15 minuuttia piirakoiden koosta riippuen. Erityisesti laktoosittomaan maitojuomaan tehty puuro tuppaa kuohumaan uunissa, joten tämä maidoton puuro on siitä hyvä, että se pysyy nätisti piirakan sisällä.

Halutessaan kypsät piirakat voi voidella voilla, mutta silloin ne eivät tietenkään ole enää maidottomia. Nämä piirakkaiset menevät kuitenkin pakkaseen heti jäähdyttyään, ja sieltä ne otetaan sulamaan ensi viikonloppuna. 

PS. Jos on joskus syönyt gluteenittomia tattaripiirakoita ja säikähtänyt niiden voimakasta makua, kannattaa kokeilla nimenomaan tätä ohjetta. Tumma jauhoseos sisältää tattarin lisäksi muun muassa perunaa, joka miedontaa ja pehmentää makua mukavasti. Myös suutuntuma on kuoritaikinassa todella hyvän rouheinen. Tykkään! 

Kommentit