Kakku herra Runebergin hengessä


Helmikuun ensimmäiset päivät tarkoittavat sitä, että Runebergin päivä lähestyy. Se puolestaan tarkoittaa sitä, että saa leipoa ensimmäiset versiot runebergintortuista. Tämä appelsiinilta tuoksuva ja upean mantelinen, gluteeniton runeberginkakku on aivan ihanaa!



Ensin raastetaan yhden pestyn appelsiinin kuori ja puristetaan mehu. Kädet tuoksuvat sen jälkeen vielä pitkään aivan appelsiinilta.


Sen jälkeen tehdään taikina. Ensin vatkataan margariini ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahtoon vatkataan yksitellen kananmunat, ja sen jälkeen taikina alkaa saada makuja: appelsiinin mehu kuori laitetaan joukkoon, samoin kuin mantelilikööri ja/tai karvasmanteliaromi.


Koska taikina on nesteen takia tässä vaiheessa hyvin löysää, seuraavaksi laitetaan kuivat aineet: gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta, mantelijauhoa, korppujauhoja ja mantelirouhetta sekä leivinjauhetta, vaniljaa ja ripaus kardemummaa. Taikina sekoitetaan tasaiseksi, ja noin puolet siitä kaadetaan voideltuun ja jauhotettuun torvivuokaan. Minä käytin tässä 1,8 litran vuokaa, jotta kakusta tulee mieluummin korkea kuin laakea.

Puolen taikinan jälkeen on runebergintortulle olennaisen vadelmahillon vuoro: paiston kestävää vadelmahilloa laitetaan paksu rengas taikinan päälle.


"Enempi parempi" on minun mottoni, mutta hieman vähempikin riittää, jotta hillo ei kurkistele valmiin kakun reunoilta vaan on aidosti yllätys ensimmäisen palan leikkaajalle.

Gluteeniton runeberginkakku
200 g huoneenlämpöistä margariinia
2 dl taloussokeria
2 kananmunaa
1 appelsiinin kuori ja mehu
1 rkl mantelilikööriä
2 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 pss (80 g) mantelijauhoa
1,5 dl gluteenitonta korppujauhoa
1 dl mantelirouhetta
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl kardemummaa
noin 1 dl paiston kestävää vadelmahilloa
+ voita ja glut. korppujauhoa vuoan voiteluun.

Lopputaikina laitetaan hillon päälle ja pinta tasoitetaan. 45 minuuttia 175-asteisen uunin alatasolla kypsyttää kakun.


Kun kakku on jäähtynyt, sen päälle tulee vielä runebergintortulle tunnusomainen tomusokerikuorruteraita. Tässä toki raita voisi olla myös vaaleanpunainen, koska hillo ei näy päälle päin.

Kakku on hillosydämen ansiosta todella mehevä, ja mantelin, appelsiinin ja kardemumman maut ovat tuttuja alkuperäisestä runebergintortusta. Joko sinä teet tänä viikonloppuna runebergintorttuja? 💝

Kommentit

  1. Tämä Ruuneperi maittaa niillekin, jotka eivät perinteisesti ole Runebergin torttujen ystäviä. Nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Aivan ihanaa on kyllä. Hillosydän tekee koko kakusta niin mehevän, ettei uskoisi a) kuivakakuksi ja b) gluteenittomaksi. Nammm!

      Poista

Lähetä kommentti