Hyvää Runebergin päivää!

Viikonlopun runeberginkakku teki hyvin kauppansa, ja nyt virallista Runebergin päivää juhlistetaan tietenkin runebergintortuilla, jotka tällä ohjeella tulevat todella meheviksi, mantelisiksi ja appelsiinisiksi - ja ovatpa ne vielä gluteenittomia ja laktoosittomia.


Gluteenittomat runebergintortut (6 kpl isoja TAI 8-10 pientä)
125 g huoneenlämpöistä margariinia
1,5 dl sirosokeria
2 kananmunaa
1 dl appelsiinin mehua (1 ison appelsiinin mehu)
1,5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
2 dl mantelirouhetta
1,25 dl mantelijauhoa
0,5 dl gluteenittomia korppujauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta
5 tippaa karvasmanteliaromia
+ vettä, sokeria ja mantelilikööriä kostutukseen
+ vadelmahilloa päälle
+ vettä ja tomusokeria kuorrutukseen.

Margariini ja sokeri vaahdotaan ilmavaksi vaahdoksi, johon vatkataan kananmunat yksitellen. Sen jälkeen sekoitetaan joukkoon appelsiinin mehu, jonka jälkeen taikina on todella löysää. Älä säikähdä! Kuivat aineet sekoitetaan joukkoon, jonka jälkeen taikina on edelleen melko löysää, mutta ei kuitenkaan enää velliä vaan lusikoitavaa tahnaa.

Taikina kaadetaan runebergintorttuvuokiin tai muffinsivuokiin tai mihin tahansa astiaan, jossa taikinan voi paistaa. Tällaiset melko isokokoiset tortut paistuvat 200-asteen alatasolla noin 25 minuuttia. Hieman jäähtyneenä tortut irrotetaan varovasti vuoista.


 Kun tortut ovat vielä lämpimiä, ne valellaan kuumasta vedestä (1 rkl), sokerista (1 tl) ja mantelilikööristä (1 rkl) tehdyllä liemellä.


Tortut saavat ainakin jäähtyä ja vaikka yön yli vetäytyä, ja vasta sen jälkeen niiden pinnalle lusikoidaan varovasti vadelmahilloa ja hillon ympärille pursotetaan rengas tomusokerikuorrutetta.


Valmista on! On ihanaa, että suomalaisilla merkkihenkilöillä on omia nimikkoleivoksiaan. Olisi hauska päästä aikamatkailemaan ja kurkistamaan, kuinka Runebergien omassa taloudessa leivokset on nautittu; kenties punssilasillisen kera vai perinteisemmin kahvikupposen ääressä? Ainakaan näin tiistaina en kykenisi punssiin tarttumaan, mutta lämmin teekin on aivan kelpo vaihtoehto tortun kaveriksi...


Tai voihan tämän syödä ihan tällaisenaankin... 



Kommentit