Burgerperjantai!

Omatekoiset hampurilaiset ovat mielettömän hyviä. Aivan oma lukunsa ovat kesällä grillissä paistetut jauhelihapihvit ja niiden ympärille kootut hampparit, mutta näin talvaikaan on ihana leipoa omat kupsakat sämpylät ja täyttää ne erilaisilla herkuilla.

Nämä briossisämpylät ovat aivan vertaansa vailla pehmeydessä ja täyteläisyydessä, eikä tekeminen todellakaan ole vaikeaa!



Hampurilaissämpylät (9 kpl)
2,5 dl kuumaa (soija)maitoa
1 pss kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
noin 8 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
80 g sulaa voita
2 kananmunan keltuaista
+ siirappi&vesiseos ja  seesaminsiemeniä pinnalle.

Ensin sulatetaan rasva. Maito kuumennetaan ja siihen sekoitetaan sula rasva, kananmunan keltuainen, sokeri, suola ja pieneen jauhomäärään sekoitettu kuivahiiva. Sen jälkeen lisätään jauhoja vähitellen, koska jauhojen määrä on aina hieman eri. Taikinasta on tarkoitus saada pehmeä ja kimmoisa, käsin vaivattava pallo, joka ei juuri tartu kulhon reunoihin eikä käsiin.

Kullankeltainen ja pehmoinen taikina saa kohota vedottomassa paikassa tunnin, jonka jälkeen se on valmista leivottavaksi. Taikina pyöritellään pötköksi ja jaetaan yhtä suuriin osiin. Osat pyöritellään palloiksi, jotka saavat kohota uudestaan pellillä uunin lämmetessä. 

Juuri ennen uuniin laittoa sämpylät valellaan siirapista ja vedestä tehdyllä liemellä, ja pinnalle ripotellaan seesaminsiemeniä. 225 astetta ja noin 10 minuuttia kypsyttää sämpylät sisältä pehmoisiksi ja tekee pinnasta ihanan.

Uunituoreet sämpylät täytetään pihvillä, kasviksilla ja erilaisilla kastikkeilla, ja perjantai-illan mutkaton (sämpylät voi myös tehdä etukäteen!) ruoka on valmis. Minun hampparini välissä on
  • sinappia ja ketsuppia
  • paprikamajoneesia
  • suolakurkkua
  • tomaattia
  • vihreää salaattia
  • ananasrengas
  • cheddaria
  • pikkelöityä punasipulia
  • seitanpihvi, joka on aivan uusi tuttavuus ja ihan oma lukunsa kerrottavaksi!



Seitan eli käytännössä gluteeni (?!) oli nyt testissä ensimmäisen kerran, ja varovaisen vihreää valoa näytän. Kerron siitä kuitenkin täällä jossain vaiheessa erikseen, joten toistaiseksi ei siitä sen enempää. 

Hampparin kaverina annoksessa on uunissa paistettuja bataattiranskalaisia sekä mango-tomaattisalsaa, joka syntyi hieman ex tempore mutta on oikein hyvää!

Mango-tomaattisalsa
1 kypsä mango
kirsikkatomaatteja
tuoretta minttua
punasipulia hienonnettuna
valkosipulia hienonnettuna
tuoretta inkivääriä hienonnettuna
loraus valkoviinietikkaa
1 rkl hunajaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria.


Leppoisaa viikonloppua! 

Kommentit