Perjantaipitsa, josta haaveilen jo keskiviikkona

Kotitekoinen pitsa on aina hyvää, mutta erityisen hyvää se on, kun laittaa taikinaan kuivattuja yrttejä ja paistaa pitsan paksupohjaisena valurautapannussa. Tämä ultimaatinen foccaccia-pannupitsa on niin herkkua, että himoitsen sitä jo tänään, vaikka tiedän, että sitä saa "vasta" perjantaina.


Pohja on muutoin tavallinen pitsapohja, mutta siihen lisätään heti alkuvaiheessa kuivattua oreganoa, timjamia ja rosmariinia tuomaan tuoksua ja makua. Kun taikinan kaataa nostattamisen jälkeen leivonta-alustalle, kulhosta pelmahtaa niin hyvä yrttien tuoksu, että et uskokaan!

Pitsataikina (1 pannupitsa + 1 pellillinen ohutpohjaista pitsaa)
4 dl +42-asteista vettä
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
yht. 1 rkl kuivattuja yrttejä (esim. oregano, timjami, rosmariini)
0,75 dl oliiviöljyä
noin 10 dl vehnäjauhoja.

Vesi kuumennetaan, ja veteen sekoitetaan suola, yrtit ja pieneen määrään vehnäjauhoja sekoitettu kuivahiiva. Sekoitetaan hyvin, ettei jää paakkuja. Vehnäjauhoja lisätään pikkuhiljaa niin kauan, että puuhaarukka ei enää pysty taikinaan. Taikina vaivataan loppuun käsin tai yleiskoneen taikinakoukuilla, kun taikina on miltei jo valmista, joukkoon lisätään öljy ja sen jälkeen enää vain sen verran jauhoja, ettei taikina tartu kulhon reunoihin tai käsiin. Mitä enemmän jaksaa vaivata, sitä parempi sitko eli helpommin leipoutuva ja parempirakenteinen taikina.

Taikina saa kohota lämminvesihauteessa puoli tuntia, jonka aikana on hyvä valmistella täytteitä. Pannupitsassa on 
  • tomaattikastiketta
  • tuoretta tomaattia
  • artisokkaa
  • mozzarellaa
  • vihreää pestoa
  • pinjansiemeniä
  • juustoraastetta
ja ohutpohjaisessa pitsassa on
  • aimo annos punasipulia ohuita renkaina
  • tuoretta tomaattia
  • punaista, makeaa paprikaa
  • basilikan lehtiä
  • juustoraastetta.

Punasipulit muhivat ihanan pehmeiksi ja makeiksi tomaattikastikkeen ja mehevien kasvisten välissä - kuulostaa ehkä hurjalta mutta on aivan mahtavan makuista!

Ohut pitsa paistuu 225 asteessa noin 15 minuutissa, ja sen ajan pannupitsaa esipaistetaan liedellä, jotta pohjasta tulee kauniin ruskea ja ihanan rapea. Pannu kannattaa voidella öljyllä ennen pohjan nostamista siihen, koska juuri se tekee pohjasta rapean samaan tapaan kuin foccaccialeivässä.

Kun ohut pitsa tulee uunista, pannupitsa menee tilalle ja noin 10-15 minuutin kuluttua ulos tulee kypsä, pinnalta ruskettunut, paksu ja muheva pitsa.


Yrttinen pohja ja runsaasti maukkaita täytteitä - jokainen suupala on erilainen ja täynnä makuja! 

Ohuessa pitsassa parasta minusta on (tämä varmasti jakaa mielipiteitä!) reunat, joita voi nakertaa ja dippailla valkosipuliöljyyn tai kermaviilidippiin... Ja siksi pitsassa pitääkin olla kunnon reunat!


Kommentit