Hunajainen siemengranola

Hunaja on yksi lempparimauistani, ja en kovin montaa asiaa keksi, johon hunaja ei sopisi. Tämä rouskuva ja rapea granola maustetaan hunajalla, jolloin siitä tulee juuri sopivan makeaa vaikka maustamattoman jugurtin sekaan ripoteltavaksi.


Ensin tarvitaan siis hunajaa. Minulla on kotipaikkani lähellä tuotettua kotimaista kukkaishunajaa, joka on todella kiteistä rakenteeltaan. Vaan eipä hätää; kiteinen hunaja muuttuu juoksevaksi viidessätoista sekunnissa, kun sen laittaa mikroon.


Voiko tuosta auringonkeltaisesta, makealta tuoksuvasta ihanuudesta tulla muuta kuin hyvälle tuulelle? Ei voi. Mutta ihan pelkästä hunajasta ei kuitenkaan synny vielä granolaa, vaan tarvitaan erilaisia hiutaleita, jauhoja, siemeniä, pähkinöitä ja kuivahedelmiä - mistä sitten satutkaan pitämään.

Hunajainen granola (uunipellillinen)
5 dl kaurahiutaleita
0,5 dl kaurajauhoja
1 dl seesaminsiemeniä
0,5 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl pellavansiemeniä
0,5 dl pinjansiemeniä
0,5 dl kookoslastuja
0,5 dl kuivattuja karpaloita
0,5 dl kuivattuja hapankirsikoita
0,5 dl juoksevaa hunajaa
0,5 dl oliiviöljyä
2 rkl kylmää vettä
10 tippaa vanilja-aromia
ripaus suolaa.

Ensin kaikki kuivat ainekset sekoitetaan kulhossa, sitten joukkoon lisätään hunaja, öljy, vesi ja vanilja. Ainekset sekoitetaan ja levitetään leivinpaperin päälle uunipellille. Noin 15 minuuttia 200-asteisessa uunissa ja pari kääntelykertaa välissä, niin uunista tulee ulos kullanruskeaa, pähkinäiseltä ja aavistuksen makealta tuoksuvaa granolaa.


Minulla on miltei aina kaapissa iso purkillinen valmista granolaa, koska syön sitä päivittäin jugurtin ja rahkan kanssa. On mukava, kun voi joka kerta varioida vähän erilaisen version, niin ei koskaan pääse kyllästymään. Ensi kerralla laitan ehdottomasti joukkoon cashewpähkinöitä, koska ne maistuvat uunissa paahdettuina niin taivaallisen hyvältä!

Karpalot ja kirsikat ovat myöskin vakioainesosasiani. Ne ovat kivasti vähän sitkeitä, ja niistä tulee aivan valtavasti makua!



Kommentit