Joulukalenterin 18. luukku: uuniomenablondie lahjavalvojaisten pikkumakeaksi

"Korvatunturiasiat" eli joululahjahankinnat ja -paketoinnit alkavat olla kiivaimmillaan, ja aikaisimmilla ehkä jopa jo kokonaan hoidettu. Lahjavalvojaisiin tarvitaan paketointitarvikkeiden lisäksi tietenkin glögiä ja pientä syötävää, jotta hommat sujuvat mukavissa tunnelmissa. Nämä gluteenittomat uuniomenablondiet ovat helppoja tehdä ja mukavia makeita suupaloja nautiskeltavaksi paketoinnin lomassa.


Joulun aikaan kaupoista saa upeita punaisia jouluomenoita, jotka sopivat tähän kuin nakutettu.


Yksi iso jouluomena kuoritaan ja kuutioidaan ja päälle puristetaan hieman sitruunanmehua, jotta kuutiot eivät ala tummua. Sen jälkeen tehdään taikina, jossa raaka-aineet vain sekoitetaan puuhaarukalla yhteen.

Ensin sekoitetaan kananmunat, fariinisokeri ja sirosokeri vaaleanruskeaksi tahnaksi. Tahnaan sekoitetaan sulatettua voita ja viimeiseksi vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, johon on sekoitettu mausteita ja leivinjauhe. Lopuksi omenakuutiot käännellään joukkoon. Nimi uuniomenablondie tulee omenakuutioiden lisäksi uuniomenahillosta, jolla blondien pinta marmoroidaan ennen paistamista.

Uuniomenablondie (noin 16 palaa)
1 iso jouluomena
puolikkaan sitruunan mehu
125 g sulatettua voita
100 g fariinisokeria
100 g sirosokeria
1 kananmuna
175 g vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl muskottipähkinää
+ noin 1 rkl uuniomenahilloa.

Valmis taikina kaadetaan noin 20x20-senttiseen vuokaan, joka on vuorattu leivinpaperilla. Blondien pinta tasoitetaan ja pinnalle lusikoidaan pieninä nökäreinä uuniomenahilloa, jonka ohjeen löydät muun muassa täältä. Hillo levitetään esim. ohuella puutikulla tai voiveitsen kärjellä ohuiksi nauhoiksi ja kiemuroiksi taikinan pintaan.


Blondieta paistetaan 180 asteessa noin 20 minuuttia. Pinta muuttuu kullanruskeaksi ja reunat irtoavat leivinpaperista, mutta kokeilutikkuun saa edelleen jäädä taikinaa ja erityisesti omenaa, sillä mehevää ja kosteaa tämän kuuluu olla.

Blondie saa jäähtyä vuoassaan, koska se on helpompi nostaa siitä ja leikata paloiksi jäähtyneenä. 


Fariinisokeri paahtuu uunissa ihanan karamellimaiseksi ja omena maistuu hieman happamalta. Jos ei ole yhtään makean ystävä, jouluomenat voi vaihtaa esim. happamiin Granny Smith -omenoihin, jotka tasapainottavat blondien makeutta vieläkin enemmän. Tätä maistellessa tulee väistämätä mieleen, että omenaa täytyisi muistaa käyttää enemmänkin joululeivonnassa! 



Kommentit