Puolukka-marenkipiirakka

Monelle leipurille ja herkkusuulle lemon curd eli makea ja paksu sitruunatahna on varmasti tuttu, mutta curdia voi tehdä myös kotoisista marjoista. Puolukan kirpeys sopii makean tahnan raaka-aineeksi täydellisesti, ja yhdessä marengin kanssa puolukkacurdista tulee upean kiiltävä ja säihkyvä puolukka-marenkipiirakka.


Piirakan valmistus aloitetaan pohjasta. Huoneenlämpöinen voi, vehnäjauho tomusokeri, kananmuna ja ihan ripaus suolaa mitataan kulhoon ja sekoitetaan ensin puuhaarukalla ja lopuksi tarvittaessa käsin tasaiseksi taikinaksi. Taikina laitetaan kelmuun ja jääkaappiin jähmettymään noin puoleksi tunniksi.

Sileä piirakkapohja
100 g huoneenlämpöistä voita
3 dl vehnäjauhoja
1 dl tomusokeria
1 kananmuna
hyppysellinen suolaa.

Taikinaa ei tosiaan nypitä sormin niin kuin piirakkataikinat yleensä, ja taikinaan käytetään tomusokeria, mikä myöskin tekee taikinasta todella sileän. Jähmettynyt taikina kaulitaan ohueksi levyksi, joka nostetaan voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Kovin korkeita reunoja tämä piirakka ei kaipaa.


Pohjaa paistetaan 180-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes se on kullanruskea ja reunat irtoavat jo vuoasta. Pohja saa jäähtyä rauhassa vuoassaan, ja sillä välin on hyvin aikaa tehdä ihana puolukkainen täyte.

Täytettä varten tarvitaan ensin tietenkin puolukoita, jotka survotaan siivilän läpi, jotta kuoret ja siemenet eivät päädy täytteeseen. 


Sileä puolukkasurvos mitataan teflonkattilaan yhdessä sokerin, kananmunan keltuaisten ja vanilja-aromin kanssa. Sivuun varataan kuutioiksi pilkottua voita.

Ihana puolukkacurd (riittää yhden noin 24-senttisen piirakan täytteeksi)
1,5 dl sileää puolukkasosetta (tarvitsee 4-5 dl puolukoita)
0,75 dl sirosokeria
3 kananmunan keltuaista
10 tippaa vanilja-aromia
100g kylmää voita kuutioituna.

Puolukkaseos sekoitetaan tasaiseksi ja kuumennetaan kiehuvaksi niin, että seos pulpahtaa muutaman kerran ja paksuuntuu. Paksu tahna otetaan pois liedeltä, ja voita aletaan vispilöimään joukkoon pieni määrä kerrallaan. Seos vaalenee, jäähtyy ja saa upean kiillon voin lisäämisen myötä.


Minä käytän curdin tekoon aivan tavallista voita, jossa on mukana suolaa. Suola tuntuu lämpimän curdin maussa hieman, mutta ei kannata säikähtää, sillä kylmänä puolukan maku tulee selkeämmin esiin ja suolaisuuden tuntu samalla tasapainottuu. Toisaalta myös suolaisen ja makean liitto on tunnetusti koukuttava, ja minusta lämmin curd on törkeän hyvää ja voisin lusikoida sitä aivan sellaisenaan! Nyt sitä ei kuitenkaan ole tarkoitus syödä, vaan kaataa jäähtyneen piirakkapohjan päälle.


Curdin keittämisestä ylijääneet valkuaiset otetaan käyttöön nyt, koska ne vatkataan upeaksi marengiksi. Ensin valkuaisia vatkataan sellaisenaan puhtaassa teräskulhossa, ja kun vaahto on vitivalkoista ja kuohkeaa, sirosokeria aletaan lisätä joukkoon pikkuhiljaa. Marenkia vatkataan niin kauan, että kulhon voi kääntää ylösalaisin eikä marenki silti putoa.

Marenki 
3 valkuaista
noin 1,5 dl sirosokeria.

Marengin voi lusikoida koko piirakan päälle tai siitä voi pursottaa erilaisia kiehkuroita tai ruusukkeita piirakan päälle. Minä halusin ehdottomasti, että upea vaaleanpunainen täyte saa pilkottaa marengin alta, joten peitin pinnan vain osittain.


Marenki viimeistellään kaasupolttimella tai pikaisesti uunin grillivastuksen alla. Keittiöön leijailee ihana paahtuneen sokerin tuoksu ja marenkikiehkurat saavat kullanruskean ja aavistuksen sitkeän pinnan.


Luulen, että tässä voisi olla yksi varteenotettava ehdokas pikkujoulujen herkkupalaksi. Piirakka on helppo tehdä ja ohjetta voi suurentaa, jos väkeä on tupa täynnä. Voisiko tämän jouluisempia värejä olla?



Kommentit