Lapin herkkuja: paistettua leipäjuustoa ja lakkahilloa

Ihan pienestä saakka meillä kotona on syöty aina talven juhlapyhien jälkkärinä leipäjuustoa ja lakkahilloa. Kuitenkin vasta ensimmäisen kerran Lapissa käytyäni maistoin leipäjuustoa uunissa kerman kanssa haudutettuna, ja sen jälkeen en ole kovin monesti tainnut edes kylmää leipäjuustoa syödä, sillä niin mielettömän ihanaksi juuston rakenne menee uunissa!


Aina en kuitenkaan kaipaa edes fariinisokerilla ja kanelilla ryyditettyä kermaa juuston kanssa uuniin kypsymään, vaan ihan silkka juustokin muuttuu hyvästä vielä paremmaksi, kun sitä paistaa hetken. Tällä kertaa tein "puoliväliratkaisun" ja ripottelin näiden päälle kanelia ja hieman fariinisokeria mutta en siis käyttänyt kermaa.


Noin 10 minuuttia 200-asteisessa uunissa riittää mainiosti sokerin karamellisoitumiseen ja juuston rakenteen osittaiseen sulattamiseen: palat säilyttävät vielä muotonsa ja ovat nostettavissa kokonaisina vuoasta, mutta rakenne on kuitenkin selkeästi pehmeä ja notkea.

Palasen alle loraus lakkakastiketta ja päälle aimo keko lakkahilloa, ja aterian kuin aterian kruunaava jälkiruoka on valmis.



Onko tämä herkku sinulle leipäjuustoa vai juustoleipää? Vai kenties jotain ihan muuta kuten narskujuustoa?  Kutsut sitä miksi tahansa, suosittelen lämpimästi tekemään vaikka lähestyvän viikonlopun kunniaksi 💖

Kommentit