Ihanan rapsakat laku-pähkinäcookiet

Visiitti Pandan tehtaalla Vaajakoskella ei koskaan pääty tyhjin käsin, eikä niin käynyt tuoreimmalla vierailullakaan. Niinpä kaapissa on nyt hervottoman hyviä Pandan lakuja, ja jotta kaikki eivät tulisi sellaisenaan mussutetuksi, pieni osa päätyi herkullisten laku-pähkinäcookieiden raaka-aineeksi.


Näiden cookieiden taikina on sellaisenaan gluteeniton, mutta koska lakritsa sisältää vehnäjauhoa, lopputulos ei ole täysin gluteeniton. Jos sellaista kuitenkin haluaa tehdä, kannattaa käyttää esimerkiksi Kouvolan lakritsin ihania lakuja tai salmiakkilakuja.

Laitoin taikinaan tavallisen lakun lisäksi hieman suklaatäytteistä lakua, mutta suklaa ei juurikaan erotu lopputuloksessa, joten ihan pelkällä tavallisella lakritsalla saa aivan yhtä herkun lopputuloksen.


Laku-pähkinäcookiet (noin 30 kpl)
150 g huoneenlämpöistä voita
1 dl fariinisokeria
0,5 dl sirosokeria
2 kananmunaa
2 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
2 tl vaniljasokeria
1 tl psylliumia
1 tl leivinjauhetta
100 g pilkottua lakritsaa
100 g rouhittuja saksanpähkinöitä.

Voi ja sokerit vatkataan vaaleanruskeaksi vaahdoksi, johon lisätään kananmunat yksitellen koko ajan vatkaten. Seuraavaksi lisätään kuivat aineet ja lopuksi rouhitut herkut. Jo pelkä taikina näyttää ja maistuu niin hyvältä, että en miltei malttanut paistaa siitä mitään!


Taikina jaetaan noin 30 nökäreeseen, jotka laitetaan harvakseltaan leivinpaperoidulle pellille. Nökösiä voi hieman muotoilla käsin pyöreämmäksi ja litteämmäksi, mutta uunikin hoitaa kyllä muotoilun.

Nökösiä paistetaan 175 asteessa uunin keskitasolla noin 12 minuuttia tai niin kauan, kunnes pinta on kullanruskea. Cookiet ovat pehmeitä heti uunista ottamisen jälkeen, joten ne saavat jäähtyä rauhassa pellillä.


Jäähtyneet cookiet ovat sisältä pehmeitä ja aavistuksen tahmeita, mutta pinnalta ja reunoilta rapsakoita - juuri niin kuin tahdon cookieni olevankin. Laku on ihanan pehmeää ja samalla sitkeää, ja pähkinät paahtuvat uunissa todella maukkaiksi. 


Saatan ottaa teekupposen (ja korjattavan esseepinkan) kaveriksi toisenkin...

Kommentit