Gluteenittomat valkosuklaa-puolukkakeksit

Makea ja aavistuksen kinuskinen valkosuklaa on täydellinen ystävä kirpakalle ja kauniin punaiselle puolukalle. Kun maut yhdistää kauraiseen ja paahtuneen sokeriseen keksitaikinaan, luvassa ei voi olla muuta kuin herkkua. Ja nämä herkulliset valkosuklaa-puolukkakeksit ovat muun hyvän lisäksi gluteenittomia.


Taikinaa varten vatkataan huoneenlämpöinen voi, fariinisokeri ja sokeri vaaleanruskeaksi vaahdoksi. Vaahtoon vatkataan huolellisesti yksi kananmuna. Jauhoina käytetään vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta, hieman karkeampaa ja maukkaampaa gluteenitonta kaurajauhoa, psylliumia sekä leivinjauhetta ja vaniljasokeria. Viimeisenä taikinaan lisätään makuaineet eli rouhittu valkosuklaa ja tuoreet tai pakastetut puolukat.



Valkosuklaa-puolukkacookiet (noin 30 kpl)
150 g huoneenlämpöistä voita
1 dl fariinisokeria
0,5 dl taloussokeria
1 kananmuna
2 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
2 dl gluteenitonta kaurajauhoa
1 tl psylliumia
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
140 g valkosuklaata
noin 2 rkl puolukoita.

Herttainen, vaaleanpunapilkullinen taikina kaadetaan jauhotetulle alustalle ja pyöritetään pötköksi. Taikina on melko pehmeää, mutta jauhotetuin käsin homma onnistuu kyllä aivan hyvin. Pötköstä leikataan noin senttimetrin paksuisia "kolikoita", jotka laitetaan harvakseltaan leivinpaperoidulle uunipellille.



Jos tanko meinaa litistyä leikkaamisen takia, kolikoita voi hieman muotoilla käsin. Litistää niitä ei tarvitse, sillä ne leviävät ja litistyvät kyllä paiston aikana. Uunin lämpötila on 175 astetta ja paistoaika 12-15 minuuttia per pelti.


Paiston loppuajaksi pellin voi nostaa uunin keskitasolta hieman ylemmäksi, sillä gluteenittomat tuotteet jäävät helposti hieman valjun värisiksi.



Psylliumista huolimatta keksien rakenne on hieman hauras heti paistamisen jälkeen, joten niiden on hyvä antaa jäähtyä rauhassa pellillä. Senkin jälkeen niille tekisi hyvää saada tekeytyä yön yli jääkaapissa, jossa niiden rakenne mehevöityy ja maut tasaantuvat. Puolukan ja valkosuklaan liitto on jotakin aivan vastustamatonta! 💝

Keksien rakenne on mielestäni todella onnistunut: sisältä ne ovat ihanan pehmeitä ja meheviä, ja reunat ja pinta ovat todella rapsakoita mutta ei kuitenkaan murenevia. Seuraavaksi voisin yrittää tehdä amerikkalaisen tahmaisia ja jopa hieman sitkeitä cookieita gluteenittomana...


Kommentit