Kesän yrtit talteen: lipstikkasuola

Kasvimaan yrttipuskat rehottavat aivan valtoimeen, eikä kaikkea mitenkään ehdi syödä tuoreeltaan. Minttukin leviää niin, ettei edes rykmentillinen mojitoja saisi kaikkea käytettyä, mutta lipstikka se vasta valtaisa onkin. Ja se houkuttaa etanoita koko ajan enemmän ja enemmän, joten nyt on kreivin aika poimia yrtit parempaan talteen. Yksi näppärä keino yrttien säilöntään on yrttisuolan teko, ja tämä lipstikkasuola sopii niin lihaliemen korvaajaksi keittoihin kuin pihvin päälle tulevan maustevoin mausteeksi.

Jos aiot tänään tehdä lihakeittoa, niin aivan siihen suola ei ehdi, sillä ensin täytyy kuivattaa yrtti. Kerätään siis puntti yrttiä, huuhdellaan etanoiden, mullan ja muiden sattumien varalta ja tehdään kuminauhalla tai narunpätkällä yrtistä sievä kimppu. Kimppu ripustetaan kuivaan ja lämpimään paikkaan kuivumaan, ja sitten vain odotellaan. Kuivuminen noin kimpun paksuudesta riippuen noin viikon verran, ja valmista on, kun lehdet murenevat sormeillessa.


Kuivuneet lehdet riivitään irti varsista, mutta hennoissa ja nuorissa oksissa ei haittaa, vaikka mukaan tulisi kaikki lehtiruodit ja varretkin, koska ne ovat niin ohuita. Lehdet laitetaan mortteliin ja pyöräytetään jauhinkivellä hieman hienommaksi. Sitten lisätään myllysuolaa.


Tarkkoja mittoja minulla ei tähän ole, mutta noin kaksi kolmasosaa yrttiä ja yksi kolmasosa suolaa on sopiva balanssi. Sitten vain hienonnetaan niin kauan, että seos on kauttaaltaan tasarakenteista eikä isoja suolakiteitä enää erota.


Kauniin vihreä ja hennosti umamiselta tuoksuva suola on valmista purkitettavaksi. Pieni lasipurkki itse tehtyä lipstikkasuolaa on ihana vieminen vaikka mökille tai veneeseen, sillä tätä voi käyttää monipuolisesti erilaisiin kasvis- ja liharuokiin ja tämä säilyy ilmatiiviisti pakattuna vaikka seuraavaan kesään.

Mihin sinä käytät kesän ihania yrttejä? 💚

Kommentit