Isänpäiväillallisen ihana alkukeitto

Maa-artisokka on monelle syksyinen tuttavuus ainakin gratiineista ja keitoista. Harvempi kuitenkaan tietää, ettei möykkyistä ja möhkyistä mukulaa ei tarvitse kuoria vaan sen voi käyttää kaikkine kuorineen. Mausta tulee jopa parempi, hieman voimakkaampi ja pähkinäisempi, ja väri on hieman keltaisempi ja tummempi kuin kuorettomista artisokista tehdyssä keitossa. Tämä samettinen maa-artisokkakeitto saa lisäksi makua omenaviinietikasta ja valkopippurista.


Keittoa varten pestään ensin maa-artisokat (nämä pienokaiset ovat äidin kasvimaalta omin käsin kaivettuja!) huolellisesti ja kuoritaan perunat. Kummatkin lohkotaan hieman pienemmäksi paloiksi.


Seuraavaksi kuoritaan, pilkotaan ja hienonnetaan yksi keltasipuli, joka kuullotetaan voissa. Läpikuultavaksi ja pehmeäksi muuttuneen sipulin sekaan lisätään peruna- ja artisokkalohkot, kaadetaan sen verran kiehuvaa vettä päälle, että ne peittyvät, ja lisätään yksi kasvisliemikuutio joukkoon. Keitto saa kiehua hiljalleen noin 20 minuuttia tai sen aikaa, että perunat ja artisokat ovat pehmeitä.

Keitto soseutetaan sauvasekoittimella tai blenderissä, ja jo tällaisenaan se on silkinsileää. Sopivaa makua lähdetään seuraavaksi hakemaan maustamalla keitto valkopippurilla ja lorauksella (hunaja)-omenaviinietikkaa. Kun maku alkaa olla sopiva tai hieman liian voimakkaan mausteinen, joukkoon kaadetaan ruokakerma, jonka jälkeen keittoa ei enää keitetä vaan ainoastaan kuumennetaan kiehuvaksi.


Maa-artisokassa on melko voimakas ja jopa hieman pistävältä tuntuva tuoksu, mitä on mahdoton uskoa hennon ja lempeän pähkinäisen keiton maun perusteella. Keitto sopii täydellisesti juhlavalle loppusyksyn illalliselle alkukeitoksi, jota jatkaa esimerkiksi naudanliha- tai hirvipääruoka.

Rennon leppeän mutkatonta ja herkullista isänpäivää kaikille iseille ja isinmielisille! 💝

Kommentit